SEO tipsen som räddar bloggen

  • av

Alla som driver en blogg vill säkerligen att den når ut till så många som möjligt. När det kommer till sökmotorer är Google överlägset störst, och där gäller det att ranka högt på söklistorna. Sällan brukar de som söker på Google bläddra flertalet sidor bakåt. Den som har en blogg är inte heller ensam om att ha en sådan, så det finns med andra ord en viss konkurrens. Genom att optimera sina sidor kan man påverka, åtminstone en viss del, hur högt man rankas på sökmaskinernas söksidor.

Varför är SEO viktigt för bloggen?

SEO, som säkert många känner till, står för Search Engine Optimization. På svenska kan man översätta det till optimering för sökmaskiner. SEO-arbete är alltså allt som man gör på baksidan av sina sidor, även om mycket av det även syns för besökarna. Det handlar om att ha en bra struktur med brödtext indelat i rubriknivåer, samt matat in allt optimalt på sin blogg. Eftersom en riktig SEO granskning bör göras av en expert kan det vara en god investering att anlita en sådan. Den som driver sin blogg mer som ett jobb har säkert mycket att vinna på att SEO säkra sina sidor. Driver man bloggen som en egen firma går det att ta enkla och smarta företagslån utan säkerhet, för att hitta en finansiering av SEO tjänsten. Man bör även undersöka om man kan dra av detta i sin beskattning, då det är något man gör för att förbättra sitt företag. Genom att SEO bearbeta sin blogg finns möjligheten att den når ut till fler, och därmed skapar fler möjliga läsare. Man måste bara komma ihåg att det inte finns garantier för att så blir fallet.

Tips vad man själv kan göra för SEO arbete

Den som använder WordPress eller något annat CMS system, kan på egen hand också gör en del för att höja sin ranking hos Google. Det absolut första man bör göra är att se till att informationen man har på sidorna är relevant för ämnet man förmedlar. Det vill säga att rubriker och innehåll stämmer överens med varandra. Länkar till och från dina sidor är också ett bra sätt att göra en optimering för Google. Här kommer några grundläggande SEO tips för bloggare:

Sökord

Man bör ha klart för sig vilka sökord man bör ha med i texten. Vill man skriva om ”SEO tips för bloggare” måste man ha med just detta i texten. Men det måste komma med på ett naturligt sätt, för Google kan avgöra om det slängts in ett hundratals gånger bara för sakens skull. Sökord ska heller inte diktera hur texten är skriven, och kommer inte att ha en så stor betydelse som man först kanske tror. Men det är bra att ha någon fras, eller huvud ord som man har med på fler håll i texten. Egentligen handlar det mest om att skriva en så bra text som möjligt, vilken är relevant till ämnet och får många läsare. Detta leder till tips nummer två.

Besökare

Det bästa sättet att nå högt i Googles ranking är att ha många besökare till sidorna, som klickar och stannar kvar. Detta talar om att ditt innehåll är bra, relevant och intressant. Det finns tyvärr ingen genväg att få många besökare som fungerar långsiktigt, så det gäller kavla upp ärmarna och göra sidor som långsamt alstrar fler läsare.