Grundläggande SEO

Bra SEO handlar om att optimera dina hemsidor och texter både för människor och sökmotorer. För att göra detta behöver du putsa ditt innehåll med hänsyn dels till sökmotorernas algoritmer, dels till vad som gör en text läsvärd. Att skriva läsvärt är förstås en fråga om stil och den hittar du genom att skriva ofta och mycket. Med det sagt finns det några små tips som kan vara värda att ha i åtanke.

[IMAGE=fCU9QNbE24oV.jpg]

    [IMAGE=bYT0rdbWaNOK.jpg]

  • Skriv korta meningar, upp till 20 ord per mening är att rekommendera.
  • Gör dina texter lätta att överskåda genom tydliga rubriker, inledningar och avslutande summeringar.
  • Använd punktlistor och källhänvisa till externa kvalitativa hemsidor genom att lägga in länkar i texten där det passar.

Man skiljer ibland mellan innehåll som är skrivet enbart för att appellera till sökmotorerna, i syfte att få dem att placera den egna sidan så högt upp som möjligt i sökresultaten, och innehåll som är skrivet i första hand för människor. Det optimala för ditt innehåll är att du konstruerar det så att det hamnar precis där de båda dimensionerna möts.

På tal om där teknik och människor möts. Teknikdelar.se må ha ”teknik” i sitt namn, men hos dem hittar du uteslutande produkter för människor. Har du ett stillasittande arbete? Varför inte öka motivationen till att röra dig emellanåt genom att kika på något av alla deras prisvärda aktivitetsarmband som mäter allt från din puls till hur många steg du tagit på en dag?

Klura ut hur dina eventuella besökare söker efter ditt innehåll

För att skriva innehåll som rankar högt bör du först fundera på vad dina eventuella läsare eller besökare letar efter. Snarare än att famla i mörkret i blindo tar du enklast reda på detta genom att göra nyckelordsresearch. Det finns olika sätt att researcha nyckelord. Den enklaste varianten är att du helt enkelt skriver in ett sökord i Google och tittar på sökförslagen som dyker upp. Om du till exempel driver ett skrädderi så söker du på ”skrädderi” och ser vad som dyker upp. Bland förslagen hittar du alternativ som du kan använda dig av när du skriver innehållet till din hemsida.

Betydelsen av inlänkar

Det finns mängder av texter därute som handlar om SEO med olika infallsvinklar och tekniker för att hamna högt upp i sökresultaten. Glöm dock inte bort att sökmotorernas målsättning alltid handlar om att leverera sökresultat av så hög kvalitet som möjligt, det vill säga som i så hög utsträckning som går motsvarar vad användaren kan tänkas leta efter. Att du försöker skriva innehåll av så hög kvalitet som möjligt är därför på många sätt den enklaste vägen till sökmotoroptimering. Betydelsen av ”inlänkar”, det vill säga att andra länkar till din hemsida, ska inte underskattas. Den enklaste vägen dit är att producera välskrivet innehåll.